Дали детето може да користи гел за лак за нокти?

2021-05-07

Состојки за лак за нокти

Лакот за нокти е составен од различни соединенија. Шарениот лак за нокти може да предизвика различни нивоа на штета на физичкото и менталното здравје. Составот на лакот за нокти генерално се состои од два вида супстанци: цврсти компоненти и течни компоненти. Цврстите компоненти главно се составени од меланин и сјајни материи; течните компоненти се компоненти на органски растворувачи, клучот е толуен, бутил ацетат (алијас Тиана вода), фталати, внатрешен формалдехид, бензен итн. Општо земено, многу состојки на толуен и бутил ацетат во лакот за нокти можат брзо да го исушат лакот. Бидејќи овие две супстанции многу лесно се испаруваат, лакот може брзо да се убие.

Дали децата можат да нанесуваат лак за нокти
Која е штетата на децата кои нанесуваат лак за нокти

1. Повредете го централниот нервен систем на децата

Состојките на лакот за нокти се штетни за физичкото и менталното здравје. Толуенот и бутил ацетатот, кои се исклучително испарливи, припаѓаат на опасни хемикалии, запаливи и експлозивни материјали и предизвикуваат блескав и иритирачки мирис кога испаруваат. Внатрешната компонента на формалдехид ќе го загади квалитетот на воздухот во внатрешноста. Ако децата го дишат долго време Може да го оштети централниот нервен систем и да има силен стимул на мукозната мембрана.

Дали децата можат да нанесуваат лак за нокти
2. Изведба што може да ги отруе децата

Главната компонента на лакот за нокти е нитроцелулозата, која се прави со органски растворувачи како што се ацетон, етил ацетат, етил лактат и тинктура на фтална киселина. Меѓутоа, оваа хемиска суровина има одреден степен на биолошка токсичност и многу лесно може да предизвика труење кога ќе влезе во телото. По нанесувањето на лак, децата сакаат да ги јадат прстите и лесно го голтаат лакот или сакаат да користат сила за да го залепат лакот на храната, а можат многу да ја сфатат мрсната храна како што се пржените стапчиња за тесто и роденденските колачи. на нафта. Соединенијата растворливи во масти содржани во лакот за нокти многу лесно се раствораат во растителни масла.

По нанесувањето на ноктите, ноктите за миг ќе станат светли и црвени, а долго време нема лесно да избледат. Ги сакаат сите, но за децата најдобро е да не го нанесуваат лакот за да ги спречите децата да го голтнат лакот и да влијаат на нивното физичко и психичко здравје. Многу е добро трудниците да не го применуваат. Најдобро е да нанесете лак во природно проветрена просторија, во спротивно веројатно ќе предизвикате вртоглавица и други непријатности.

Предлагаме зелени природни гелови за деца, но не и редовни за возрасни.




We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy