Инвентар на четири магични методи на ултравиолетови светилки

2021-09-29

Ултравиолетовите светилки не им се многу познати на многу пријатели. Иако има светилка во своето име, не се користи за осветлување, туку за многу други намени, како што се лекови, храна и вода за пиење. Покрај тоа, може да се користи за други цели. Во однос на неговите специфични функции, ќе ги воведам една по една.
1. Во медицинскиот третман се користат ултравиолетови светилки
Ако човечката кожа е изложена на ултравиолетова светлина, тоа може да предизвика одредено оштетување на кожата, но сите ултравиолетови не се вакви. Некои бранови должини на ултравиолетова светлина нема да предизвикаат штета на човечката кожа. Доколку се користи за медицински третман, може ефикасно да ја отстрани болката на пациентот. На пример, во третманот на витилиго, по примената на лекот, со соодветно зрачење со ултравиолетова светлина може да се постигне ефект на лекување на болеста со производство на меланин.
2. За откривање се користи ултравиолетова ламба
Во однос на детекцијата, УВ ламбите одиграа многу улоги. Peugeot против фалсификување обоен со ултравиолетови флуоресцентни материјали нема да покажува никакви дезени при нормални услови на осветлување. Кога е озрачено со ултравиолетови ламби, може да ги прикаже соодветните обрасци и информации, што е многу погодно и брзо за откривање.
3. За стерилизација се користи ултравиолетова светлина
Ултравиолетовата ламба е направена по принципот на ултравиолетова стерилизација, па може да има одличен ефект и при дезинфекција и стерилизација. Затоа, во секојдневниот живот, многу семејства купуваат ултравиолетови светилки за да ги дезинфицираат своите домови. Јавните места како болници, училишта, старечки домови и други јавни места исто така користат ултравиолетови светилки за стерилизација за да се обезбедат санитарни услови во затворените простории.
4. Ултравиолетова ламба се користи за лекување
The ultraviolet lamp has some curing effect, which can quickly solidify the liquid into a solid, which has achieved the effect of fixing and coloring. Like in daily life, our common UV glues and UV inks are made using this principle. And some electronic products that modern people often play or commonly use in many aspects also use this function of ultraviolet light.

Ултравиолетовите светилки имаат широк спектар на секојдневни намени, без разлика дали се работи за медицински третман на болести, или откривање и борба против фалсификување во животот, дури и дезинфекција и стерилизација на просторите за живеење може да се постигне преку ултравиолетови ламби. Појавата на ултравиолетовите светилки е манифестација на општествениот напредок и обезбедува многу погодности за производство и живот.





We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy